Yoga en Crossfit

Posted by on november 23, 2015 in Crossfit | Reacties staat uit voor Yoga en Crossfit

Yoga en Crossfit

Yoga en Crossfit

Yoga is een zeer oude filosofie (dit is een understatement aangezien er al ruim voor Christus over is geschreven). Oorspronkelijk had yoga een sterk religeuze en filosofische betekenis. In dit artikel zullen we vooral ingaan op de betekenis van yoga in de huidige tijd en met name de combinatie met crossfit.

Hoewel yoga dus al zeer lang bestaat, is het niet zo lang geleden vanuit de Verenigde Staten overgewaaid naar Europa, als de ultieme manier om te ontspannen. De amerikaanse celebrities zweerden en zweren er nog steeds bij. Deze trend is ook in Nederland overgenomen. Lichaam en geest in balans brengen, je fitter en energierijker voelen. Meer zelfvertrouwen krijgen, ga zo maar door. Dat de verschillende oefeningen ook goed kunnen zijn voor je lichaam is een feit. Zoals bij andere sporten en oefeningen geldt uiteraard ook hier dat je er op bedacht moet zijn blessures te voorkomen, zeker als je nog niet bekend bent met de verschillende oefeningen.

Minder bekend is de combinatie van yoga en Crossfit. Eén gemeenschappelijk aspect is uiteraard en mentale aspect, ook met crossfit zul je je fitter en energierijker gaan voelen. Techniek is zeer belangrijk bij Crossfit. Er komen ook veel oefeningen aan bod, waar lenigheid of een bepaalde “range of motion” van belang kan zijn. In elk geval is het in je voordeel als je lenig bent in je gewrichten. Een voorbeeld is de lenigheid van de schouders en polsen bij de clean. Deze lenigheid kan bevorderd worden door yoga en bijkomende oefeningen. Daarnaast wordt de kans op blessures verminderd. Crossfit is prima te doen zonder yoga, het kan er ook niet door vervangen worden. Belangrijk is om te beseffen dat het een waardevolle aanvulling kan zijn op je Crossfit routine.

Wil je hieraan beginnen of kennismaken, dan is ons advies om dit te doen bij een erkend docent. Hierdoor voorkom je blessures en leer je op verantwoorde wijze de basis. Net zoals er steeds meer Crossfit boxes komen, bieden deze boxes steeds vaker de combinatie van beide disciplines aan.