HIIT: High Intensity Interval Training

Posted by on december 14, 2015 in Crossfit | 0 comments

HIIT: High Intensity Interval Training

HIIT

Een groot voordeel van High Intensity Interval Training (HIIT) is dat de training van korte duur is. Onderschat dit echter niet, want een workout is wel tegelijkertijd zeer intensief. Gemiddeld duurt een training zo’n 15 tot 20 minuten. Deze combinatie, een korte duur maar intensief, geeft een enorme boost aan je metabolisme, wat ook na de training nog doorgaat.

Je kan een HIIT met of zonder hulpmiddelen doen. Kies je ervoor om het wel met een hulpmiddel te doen, dan is een zeer effectieve de kettlebell. De wijze waarop je met een kettlebell te werk gaat in combinatie met HIIT, daar kunnen weinig workouts tegen op.

Calorieën verbranden met Tabata

Een van de meest effectieve workouts is de Tabata. Een training van slechts 4 minuten, zeer intensief en goed te doen voor beginners, wel tot op zeker niveau afhankelijk van type oefening. Er worden altijd 4 oefeningen gedaan, waardoor de trainingstijd op 16 minuten komt. Tussen iedere oefening, of beter gezegd, na iedere Tabata, zit 1 minuut rust. Na een workout van 20 minuten ben je helemaal op en dat is nu precies de bedoeling. HIIT

Door het uitvoeren van dit soort workouts treedt het volgende effect op: Excess Post Exercise Oxygen Consumption, afgekort EPOC. Dit wil zeggen dat de zuurstofbehoefte van het lichaam dermate omhoog gaat, dat je metabolisme cq calorieverbranding ook na je training doorgaat. Op deze manier zul je dus ook vet, en daarmee ook buikvet, verbranden in rust. Dit proces, de verhoogde stofwisseling in het lichaam, gaat de hele dag door.

Beginners – bodyweight en kettlebell kopen

HIIT is zoals gezegd een intensieve en effectieve workout, waarbij je zowel aan je cardiovasculaire conditie werkt als aan je core. Het is echter wel zo dat niet iedereen direct kan starten met HIIT of Tabata workouts. Een zeer goed alternatief, onder andere als voorbereiding op HIIT, zijn oefeningen met de kettlebell. Dit middel is al eeuwenoud en relatief kort geleden weer in beeld gekomen bij vele personal trainers en fitnessclubs.

Workouts met een kettlebell zijn niet te vergelijken met bijvoorbeeld dezelfde oefeningen met een dumbell. De wijze waarop je de kettlebell vasthoudt en de swings uitvoert, zorgen ervoor dat je je lichaam goed in balans moet houden. Hiermee zul je vele spiergroepen aanspreken tijdens de oefeningen. Ook met een kettlebell zul je je core trainen en je conditie verbeteren. Daarnaast zal je kracht ook toenemen.

Wanneer je stappen hebt gezet en de genoemde elementen, core, kracht en conditie hebt verbeterd, ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan met HIIT. De voorbereiding hoeft niet lang te duren. Je kan er van uit gaan binnen 3 maanden zowel qua conditie vooruitgang te merken, als qua kilo’s kwijtraken. Je kan de HIIT beginnen met bodyweight oefeningen, dus zonder enig gewicht en dus basis van je eigen lichaamsgewicht. Voor zover je er nog niet één hebt, een kettlebell kopen is sowieso geen overbodige luxe en een goede aanvulling op je training.

Voorbeeld HIIT Tabata

Een voorbeeldschema voor een Tabata schema is de volgende:

  • Air squats
  • Burpees
  • Lunges
  • Star jumps

Deze oefeningen kun je als beginner zonder gewichten uitvoeren. De Star jumps zou je kunnen vervangen door de Plank. Voel je vooruitgang, dan kun je een kettlebell kopen (in elk geval overwegen, een barbell is overigens ook een goede optie) en deze aan de squats en de lunges toevoegen voor extra gewicht.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *